Hulebunker og nonnekolster ved Fürstlia
Hulebunkeren
Hulebunkeren ligger inne i fjellet, og er fra andre verdenskrig (1940−1945) da tyskerne drev flyplassen på Fornebu. Den er hesteskoformet, og har store rom langt inne i fjellet. Hulen er delt inn i seksjoner/sluser og har fremdeles gamle telegrafistkabler hengende i taket. Inngangene er forsøkt sperret og gjemt av trestokker, stein og jordmasser. Bunkeren fremstår som et tilfluktsrom og har antagelig vært tilknyttet en skytterstilling/et kanonbatteri enten ved Ropernveien eller ved Fürstlia.
Bunkeren ligger på en privat eiendom.
Nonneklosteret
Det lå tidligere et nonnekloster på toppen av fjellet vi ser her. Bakken her kalles "Nonnebakken". Navnet kommer av at en av eiendommene her i Fürstveien var eid av St. Josephsøstrenes norske ordensprovins fra 1932.
St. Josephsøstrene kom opprinnelig fra Frankrike. De var katolske ordenssøstre og begynte sitt arbeid i Christiania i 1857 hvor de var aktive innen utdanning og helse.
I 1984 ble de seks søstrene som bodde i St. Josephs Villaen her på Snarøya intervjuet i «Asker og Bærum budstikke», og kunne fortelle at ukedagene i Nonneklosteret fulgte en fast timeplan som så omtrent slik ut:
08.00 Hellig messe i kapellet
08.30 Frokost
09.00 Ulike gjøremål
12.00 Middag
12.30 Private gjøremål
15.30 Kaffe og håndarbeide
16.30 Privat bønn og meditasjon
18.30 Tidebønn i kapellet
Senere på kvelden var det aftensmat, og søstrene så på Dagsrevyen og eventuelt andre programmer som tok for seg aktuelle temaer.
Med årene ble søstrene innhentet av alderdom, og eiendommen her på Snarøya ble for stor. I 1989 flyttet derfor gruppen til Vestre Grefsen gård i Oslo. Året etter ble eiendommen på Snarøya solgt, og området ble utparsellert og bebygget.
St. Josephsøstrene finnes fortsatt, men driver nå en mer begrenset virksomhet med retreater (på en retreat er man tause sammen - hele, eller deler av tiden) og åndelig veiledning.
Se egen omtale av Krigsminner på Fornebu og Snarøya. Bærum kommune
Se også Flyplassen under andre verdenskrig
Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum. Bærum kommune